RETETELE LUI COLEA, autor Nicolae Olexiuc Colea, 584 pagini, format 20.5 x 29 cm, cartonata, cod comanda 0909

 

Aceasta noua lucrare a maestrului in arta culinara Nicolae Olexiuc (Colea) constituie un nou si vast „festin gastronomic“ deosebit de practic tuturor incepatorilor in arta bucatariei, dar si celor experimentati.

Considerat o autoritate in materie, cu o experienta de aproape 70 de ani in arta culinara , Nicolae Olexiuc este autorul a peste 30 de carti de specialitate, fiind considerat a face parte din elita primilor autori de carti de bucate din tara noastra. De‑a lungul carierei sale a lucrat pentru cele mai mari restaurante din Bucuresti si a pregatit si indrumat numerosi tineri pasionati de arta gastronomiei, printre ei numarandu‑se si subsemnatul.

Presedintele „Asociatiei bucatarilor si cofetarilor din Romania“, domnul Dumitru Burtea, spunea: „Pentru maestrul bucatar Nicolae Olexiuc, vechi artizan in slujba artei culinare, atat de elogiat de catre rafinatul in ale gastronomiei Al. O. Teodoreanu, zis si Pastorel, si deseori citat in articolele acestuia in presa timpului, bucataria este o mare sarbatoare, o face cu placere si tot cu placere destainuie tuturor din indelungata lui experienta. Este un profesionist rafinat dublat de o calitate umana deosebita“.

Lucrarea ramane o baza solida a bucatariei simplificate, economice si practice, accesibila tuturor gospodinelor.

CUVANT INAINTE

Un medic celebru spunea ca nu poti avea pretentia sa traiesti sanatos daca nu mananci bine, iar epicurienii pretindeau ca una din placerile vietii este mancarea.

Bazat pe aceste considerente, m‑am gandit sa incerc sa mai scriu o carte de bucate care sa fie un ghid pentru prepararea bucatelor usor de realizat, atat practic, cat si simplificat pe intelesul tuturor.

Totusi trebuie sa recunoastem ca o masa buna, bine pregatita si servita frumos, este o mare satisfactie.

Poate voi fi invinuit ca unele sfaturi sunt prea simple sau ca se repeta, precum si de faptul ca sunt destul de cunoscute, insa trebuie avut in vedere ca tinerele gospodine au nevoie de cat mai multe indrumari. De aceea in paginile urmatoare sunt prezentate cateva zeci de sfaturi practice.

Avand la dispozitie o varietate complexa de produse de origine animala, felurite specii de peste si o bogata gama de legume si fructe, ne intrebam zilnic ce mai putem manca. De aceea am cautat un posibil raspuns la aceasta dilema zilnica in cartea de fata. Am incercat sa recomand pe intelesul tuturor o gama cat mai diversa de feluri de mancare pe care sa le preparam la masa zilnica, precum si la mese deosebite, cu diferite ocazii.

Omul trebuie sa se hraneasca rational; monotonia unui regim repetat duce la plictiseala, precum si la lipsa poftei de mancare.

Bucataria moderna ofera multe mijloace de a schimba tehnica de pregatire a mancarurilor. La procesul de preparare a unei mancari trebuie acordata o atentie deosebita modului de pregatire precum si tuturor indicatiilor, exemplu fiind diversitatea sosurilor care formeaza deliciul mancarurilor si totodata o rezolvare in scurt timp a acestora.

Pe langa pofta buna, va sfatuiesc ca intotdeauna sa fiti mai putin lacomi si mai cumpatati, chiar daca mancarea este delicioasa.

AUTORUL

 

Cuprins

Prefata

Cuvant inainte

Sfaturi practice

1. Sosuri

Sosurile – baza bucatariei

Sosuri calde 

Sosuri reci 

Sosuri tomate (rosii)

Sosuri brune si esente

2. Aspic

3. Sandvisuri si tartine

Sandvisuri

Tartine

4. Aperitive (gustari) combinate

5. Gogosi, buseuri – gustari

6. Paste pentru sandvisuri si tartine

7. Salate

8. Preparate din oua

Preparate din oua, servite reci

Preparate din oua, servite calde

Omlete

9. Sufleuri

10. Budinci

Budinci fara zahar

Budinci dulci

11. Preparate din fainoase cu branzeturi, legume si fructe

Clatite

Tarte, pizza, rulade

Preparate cu malai

12. Preparate vegetariene si de post

Aperitive si tartine de post

Sosuri de post

Preparate din fainoase (de post)

Supe de post

Borsuri vegetariene si de post

Ciorbe de post

Mancaruri de post pe baza de legume

Preparate dulci de post, cu orez

13. Preparate din peste, raci, melci si scoici

14. Supe, ciorbe si borsuri

Supe

Supe din carne sau oase

Consommé-uri

Supe de legume

Supe–creme

Borsuri

Borsuri de legume

Ciorbe

Diferite preparate pentru supe, borsuri si ciorbe

15. Preparate din legume fara carne

Preparate din cartofi

Preparate din andive

Preparate din anghinare

Preparate din ardei

Preparate din bame

Preparate din bob

Preparate din castane

Preparate din castraveti

Preparate din ciuperci

Preparate din conopida

Preparate din dovlecei

Preparate din fasole

Preparate din gulii

Preparate din gutui

Preparate din mazare

Preparate din morcovi si carote

Preparate din napi

Preparate din praz

Preparate din spanac

Preparate din varza

Preparate din vinete

16. Preparate din orez, grau, arpacas, hrisca, gris

Preparate din orez

Preparate din grau, arpacas, hrisca, gris

17. Preparate din carne de pasare

18. Preparate din carne de vita, de porc si de oaie

Rasoluri

Preparate din carne cu legume, fructe si fainoase

Preparate cu tocatura din carne de vita, porc sau oaie

Specialitati din carne de vaca si de porc

Preparate traditionale din porc

Preparate din carne de vitel

Preparate din carne de ovine

19. Preparate din maruntaie

20. Preparate din vanat

Preparate din vanat cu pene

Preparate din vanat cu par

21. Dulciuri si prajituri de casa

Dulciuri si prajituri din aluat dospit cu drojdie de bere

Dulciuri si prajituri din aluat de foi de placinta, aluaturi fragede si foitaj

Prajituri din coca oparita (coji)

Prajituri din aluaturi sfaramicioase

Checuri, pandispan, rulade, turte dulci

Prajituri si dulciuri diverse

Torturi si componente pentru torturi, prajituri si alte dulciuri

Blaturi pentru torturi si foi de tort

Torturi

Creme pentru torturi si fondant (serbet)

Glazuri

Siropuri pentru prajituri

Jeleuri

Creme‑spuma si sosuri dulci

22. Bauturi

Bauturi nealcoolice

Bauturi alcoolice

Siropuri

23. Compoturi si spume de fructe

Compoturi pentru consum imediat

Compoturi pentru iarna

Spume de fructe

24. Fructe confiate si glasate, marmelade, gemuri si dulceturi

Fructe confiate si glasate

Marmelade si gemuri

Dulceturi

25. Inghetate

26. Conservarea legumelor, zarzavaturilor si fructelor

Conservarea legumelor si zarzavaturilor in stare proaspata

Conservarea legumelor si zarzavaturilor prin murare

Conservarea unor legume si verdeturi prin suprasarare

Conservarea legumelor pentru iarna in congelator

Conservarea legumelor prin sterilizare (fierbere in baie de apa – bain‑Marie)

Conservarea legumelor prin deshidratare (uscare)

Conservarea fructelor prin deshidratare (uscare)

Aperitive de legume conservate prin sterilizare

27. Peste conservat

Anexe

I. Meniuri obisnuite pentru pranz

II. Meniuri obisnuite pentru masa de seara

III. Meniuri festive

Index