HOME            VREAU SA CUMPAR ACUM ACEASTA CARTE

Samba

Contine: 440 pagini
Pret:
450000 lei
Autor:
Gerald Carter Richard Sharpe
 

Cuprins

Cuvânt înainte  7

Despre autori  8

Introducere  11

Partea I  Instalarea și configurarea inițială

Capitolul 1:  Introducere în Samba  14

Capitolul 2:  Lucrul în rețea sub Windows  23

Capitolul 3:  Obținerea celei mai recente surse  39

Capitolul 4:  Instalarea și testarea configurației  51

Partea a II-a  Configurarea programului Samba

Capitolul 5:  Fișierul smb.conf: indicații pentru Samba  68

Capitolul 6:  Niveluri de securitate și parole  84

Capitolul 7:  Partajarea fișierelor  105

Capitolul 8:  Imprimante  134

Capitolul 9:  Instrumente de administrare GUI  150

Capitolul 10:  Automatizarea pe partea de server  165

Capitolul 11:  Depanare  180

Capitolul 12:  Studiu de caz - înlocuirea unui server NT de fișiere și tipărire  200

Partea a III-a  Utilizarea protocolului Samba

Capitolul 13:  UNIX (smbclient, smbfs, smbwrapper și diverse utilitare)  216

Capitolul 14:  Windows 9x și Windows NT  247

Capitolul 15:  Alți clienți SMB  268

Partea a IV-a  Securitatea în Samba

Capitolul 16:  Sincronizarea parolelor  283

Capitolul 17:  SSL  299

Partea a V-a  Subiecte avansate

Capitolul 18:   Identificarea numelor NetBIOS fără utilizarea difuzărilor  317

Capitolul 19:  Navigarea prin subrețeaua locală  328

Capitolul 20:  Rețele rutate și navigare  341

Capitolul 21:  Controlul domeniilor în Windows 9x  353

Capitolul 22:  Suport PDC experimental  370

Capitolul 23:  Sugestii și trucuri  389

Capitolul 24:  Viitorul programului Samba  402

 

Licența publică generală GNU  411

Linux și sistemul GNU  417

Copyright FreeBSD  419

Index  421

 

Cuvânt înainte

Oamenii se plâng adesea că Samba este greu de administrat. De obicei, sunt de aceeași părere, dar deseori ei nu explică de ce Samba ar fi greu de administrat. Gestionarea programului Samba este dificilă fiindcă acesta este capabil de lucruri complicate. De exemplu, poate face ca o mașină UNIX să apară ca un server Windows de fișiere și tipărire. Și face o treabă atât de bună încât utilizatorii nici măcar nu știu că pe serverul pe care își salvează fișierele sau de pe care le tipăresc rulează UNIX. Pentru a fi posibile aceste „miracole", Samba trebuie să se comporte ca element de legătură între aceste două sisteme atât de diferite. Iar aceasta fără a elimina presupunerea pe care o fac clienții Windows în legătură cu serverele lor și fără a renunța la robustețea și securitatea inerente unui sistem UNIX.

Pentru a controla Samba, e bine să aveți niște îndrumători care înțeleg în profunzime diferențele dintre Windows și UNIX, precum și modurile în care Samba poate crea o punte peste această prăpastie. Gerald Carter și Richard Sharpe sunt îndrumătorii de care aveți nevoie. Gerald a devenit membru al echipei Samba după ce a preluat și a documentat primele versiuni ale codului experimental conceput pentru protocoalele de domeniu Windows NT. Gerald este autor al documentului Samba NT-Domain Frequently Asked Questions (pe scurt FAQ) și, chiar dacă în prezent codul este robust, continuă să lucreze la întreținerea acestuia. Oricine a lucrat cu codul Samba 2.0 l-a văzut pe Gerald cum răspundea răbdător la întrebare după întrebare pe listele poștale Samba, ajutându-i pe ceilalți să obțină cunoștințele necesare pentru ca sistemele lor să funcționeze în modul dorit.

Richard s-a alăturat echipei Samba în 1995 și a scris documentul original What is SMB?, care a reprezentat pentru multe persoane prima explicație clară a modului cum funcționează rețelele Microsoft. Este principalul administrator al componentei de backup smbtar a programului Samba și al rutinelor bibliotecii client SMBlib. Richard este o prezență binecunoscută pe listele poștale Samba, ajutându-i pe utilizatori să-și găsească drumul în cele mai profunde și mai întunecate zone ale configurării și utilizării programului Samba.

Am avut plăcerea deosebită de a scrie cuvântul înainte al cărții lui Gerald și Richard, „Samba". Ei sunt cu adevărat experți în Samba, din toate punctele de vedere. Eu scriu multe secvențe de cod Samba, însă Gerald și Richard îi învață pe oameni să folosească acest cod și vreau să le mulțumesc pentru aceasta. Chiar dacă programarea în Samba este dificilă, cartea lor vă permite să configurați Samba pentru a crea, de o manieră simplă, o punte între lumile Windows și UNIX. Gerald și Richard sunt singurii cărora trebuie să le mulțumiți pentu aceasta.

Jeremy Allison

echipa Samba

februarie 1999

 

Despre autori

Gerald Carter este administrator de rețea, în prezent angajat al Facultății de Inginerie de la Universitatea Auburn, Alabama, unde lucrează pe clienți PC și servere Solaris. Se ocupă de gestionarea serverelor Samba din 1995 și este membru activ al echipei Samba, un grup de persoane implicate în dezvoltarea, testarea și documentarea programului Samba.

Jerry și-a început călătoria în lumea calculatoarelor în 1983, cu un Commodore 64 și o copie a jocului Zork I: Marele imperiu subteran. În 1997 și-a luat licența în informatică la Universitatea Auburn, unde își pregătește doctoratul, tot în informatică.

În prezent este membru activ Usenix, participant la conferința LISA-NT (Large Scale Installation of Windows NT) și autor al unei rubrici lunare despre integrarea sistemelor Linux și Windows NT din revista axată pe Web LinuxWorld. În timpul liber îi place să alerge, să meargă în excursii și să cânte. În prezent, locuiește aproape de Lake Martin, în Dadeville, Alabama, împreună cu soția sa Kristi. Dacă doriți să-l contactați, adresa sa de e-mail este jerry@samba.org, iar pagina sa Web se află la adresa http://www.eng.auburn.edu/users/cartegw.

Richard Sharpe este de asemenea membru ale echipei Samba. Este consultant principal la NS Computer Software and Services, o firmă de consultanță din Australia de sud. Predă cursuri de TCP/IP și securitatea rețelelor și a scris o serie de documente și articole pe subiecte legate de Samba.

 

Dedicație

Gerald Carter

Pentru Dumnezeu (1 Corintieni 10:31) și pentru soția mea Kristi. Fie ca niciodată să nu consider acest dar ca pe ceva de la sine înțeles.

Richard Sharpe

Pentru Natalie, Nicole și Carole. Înțelegerea de care au dat dovadă a făcut posibilă contribuția mea la această carte.

Mulțumiri

Gerald Carter

Întotdeauna am reflectat asupra mulțumirilor dintr-o carte. Acum, după ce am scris propriul meu cuvânt de mulțumire, le înțeleg. Timpul necesar pentru a scrie capitole din această carte pare acum numai o umbră. Mai presus de toate, știu că Tatăl meu Ceresc m-a ajutat să fac aceasta. Sper că e mândru. El mi-a oferit și o soție minunată, afectuoasă și grijulie, care m-a ajutat să am mereu cafeaua caldă și să nu-mi pierd niciodată zâmbetul. Îți mulțumesc, Kristi, mai mult decât pot spune în cuvinte. De asemenea, merită mulțumiri Gretchen Ganser și Hugh Vandivier de la editura Sams, care m-au încurajat întotdeauna.

Sper că toată lumea va citi această carte cu aceeași plăcere cu care eu am scris-o. În final, mulțumesc tuturor celor din echipa Samba, care mi-au devenit prieteni. Fără ei, Samba n-ar exista. Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile voastre.

Richard Sharpe

Ajutând la scrierea acestei cărți despre Samba, am descoperit cât efort trebuie să depună fiecare pentru a asigura obținerea unui produs de succes. Aș vrea să-i mulțumesc editorului de dezvoltare, Hugh Vandivier, și editorului tehnic, Dylan Northrup, pentru ajutorul pe care mi l-au dat în a mă asigura că toate capitolele mele acopereau cu acuratețe și în întregime materialul necesar. Sugestiile și comentariile lor mi-au fost de mare folos, iar răbdarea de care au dat dovadă a fost extraordinară.

Aș vrea, de asemenea, să-i mulțumesc editorului de achiziții, Gretchen Ganser, pentru răbdarea și ajutorul dat, mai ales fiindcă am lucrat practic în colțuri opuse ale lumii, și cu siguranță la poli opuși ai vremii. De asemenea, mulțumirile mele se îndreaptă către toți cei din echipa Samba care au fost implicați în producerea acestei cărți. În lipsa lor, cartea n-ar fi existat.

Desigur, o carte despre Samba n-ar fi posibilă fără Andrew Tridgell, de la care a început totul, și fără ajutorul și asistența tuturor colegilor mei membri ai echipei Samba, prin urmare le aduc și lor mii de mulțumiri. Trebuie să-i mulțumesc, de asemenea, lui Dan Shearer pentru faptul că m-a introdus în lumea Samba și mi-a sugerat să-mi aduc contribuția la întreținerea programului.

În final, le mulțumesc mult de tot lui Natalie, Nicole și Carole pentru că m-au ajutat să-mi finalizez contribuția, fiindcă au înțeles îndelungatele ore de muncă necesare și mi-au susținut dorința de a duce totul la bun sfârșit. N-aș fi reușit fără ele.

 

Introducere

Bine ați venit în lumea Samba! Vom parcurge împreună următoarele 24 de lecții, fiecare de circa o oră, învățând despre un instrument care vă poate ajuta să integrați serverele UNIX și programele client Windows. Cele 24 de ore pot fi divizate după dorință. Puteți chiar să dedicați mai multă vreme studiului. Cartea de față cuprinde 24 de lecții, structurate în 24 de capitole care vă oferă cele mai importante informații despre Samba.

Fiecare lecție conține configurații demonstrative, diagrame pentru ilustrarea conceptelor și exemple practice. La sfârșitul fiecărui capitol există chiar și o secțiune ce sintetizează chestiunile învățate și oferă răspunsuri la o serie de întrebări uzuale.

După parcurgerea tuturor lecțiilor, păstrați cartea la îndemână, pe birou sau lângă calculator, ca să o puteți consulta oricând. Pe scurt, cred că această lucrare va fi pentru dumneavoastră o investiție bună. Capitolele sale conțin informații și exemple pe care eu le utilizez zilnic la locul meu de muncă, unde mă ocup de întreținerea mai multor servere Samba. Sper să vă fie de folos.

 

Ce este Samba?

Conform dicționarului, samba este „un dans brazilian de origine africană caracterizat printr-o aplecare și o săritură în sus, cu îndoirea genunchiului, în ritmul muzicii." Dar nu despre acest tip de samba voi vorbi aici. De fapt, nicăieri în această carte nu vi se va cere să dansați (bineînțeles, sunteți liber s-o faceți dacă simțiți nevoia atunci când ceva funcționează!)

Samba este o implementare a serverului de protocoale Server Message Block (SMB) care poate fi rulată pe aproape orice versiune de UNIX. Clienții Microsoft pot utiliza acest protocol pentru a obține acces la fișierele și imprimantele conectate la mașina dumneavoastră UNIX ca și cum aceasta ar fi un server Windows original.

Samba este un proiect cu surse deschise, la fel ca și Linux (un sistem de operare de tip UNIX pentru PC-uri). Codul sursă, scris în C, este întotdeauna la dispoziția dumneavoastră pentru explorare, testare sau modificare. În plus, e pe gratis!

Datorită acestor avantaje, Samba este instalat pe tot mai multe sisteme server pentru a furniza servicii clienților Microsoft Windows fără a recurge la instalarea unui server Windows NT sau a altui server SMB.

Samba poate fi utilizat cu succes în birouri de orice dimensiuni. Chiar și mama mea folosește Samba (vorbesc foarte serios!) Mica ei rețea de birou compusă din trei calculatoare folosește un PC simplu pe care rulează Linux și Samba pentru a furniza directoare gazdă, partajări de disc de grup și imprimante partajate. Este o soluție simplă și ieftină atât pentru ea, cât și pentru mine, care mă ocup de întreținerea rețelei (locuim la circa trei ore distanță).

 

De ce ați învăța Samba?

Există multe motive pentru a învăța Samba, indiferent dacă sunteți administrator de rețea cu normă întreagă sau pur și simplu aveți acasă două PC-uri:

• Samba permite partajarea fișierelor și a imprimantelor între serverele UNIX și clienții Microsoft Windows.

• Samba oferă o metodă de autentificare a operațiilor de deschidere a unei sesiuni de lucru pe PC-uri.

• Samba reprezintă un înlocuitor eficient, stabil și puțin costisitor al unor servere PC.

• Cererea de administratori Samba este în creștere.

 

Cui îi este destinată această carte?

Cartea de față este destinată celor ce posedă cunoștințe generale despre sistemele bazate pe UNIX. Deși nu vi se cere să fiți un expert, trebuie să aveți cunoștințe practice despre elemente ca ps, grep și kill. De asemenea, cunoașterea utilitarului make și a compilatorului gcc vă poate fi de ajutor.

 

Ce conține CD-ROM-ul?

Plecând de la premisa că aveți un sistem UNIX în stare de funcționare, CD-ROM-ul conține toate cele necesare pentru compilarea, instalarea și configurarea programului Samba. Ultima versiune majoră de Samba este inclusă sub formă de cod sursă și ca fișiere binare precompilate. De asemenea, am inclus documentație suplimentară sub formă de fișiere FAQ, (Frequently Asked Questions - întrebări puse frecvent.) câteva script-uri Perl utile și instrumente suplimentare de configurare GUI (Graphical User Interface - interfață grafică cu utilizatorul).

 

Convenții utilizate în această carte

Caracteristicile acestei cărți sunt următoarele:

Observațiile oferă comentarii și note colaterale privind subiectul în discuție, precum și explicații ale anumitor concepte.

Sugestiile oferă comenzi rapide și ponturi grozave pentru o programare mai eficientă în shell.

Avertismentele vă ajută să evitați capcanele de programare și lucrurile care vă pot da bătaie de cap.

Paragrafele ce conțin termeni noi sunt însoțite de o pictogramă corespunzătoare. Termenul nou este redat cu caractere cursive.

La sfârșitul fiecărui capitol există două secțiuni utile: „Rezumat" și „Întrebări și răspunsuri". În multe cazuri există și o secțiune „Termeni noi".

Iată și diversele convenții tipografice utilizate în carte:

• Numele de comenzi, variabile, directoare și fișiere sunt redate cu un font monospatiat.

• Comenzile și toate elementele introduse de dumneavoastră sunt redate cu caractere aldine.

• Caracterele de înlocuire din descrierile de sintaxă sunt redate cu un font monospatiat cursiv. Aceasta indică faptul că respectivele caractere vor trebui înlocuite cu un nume de fișier, un parametru sau un alt element.

SUS        VREAU SA CUMPAR ACUM ACEASTA CARTE