HOME            VREAU SA CUMPAR ACUM ACEASTA CARTE

Microsoft Windows 2000 Professional

Contine: 736 pagini
Pret:
590000 lei
Autor:
Craig Stinson Carl Siechert

Cuprins

Partea I  Introducere în Windows 2000 Professional  7

Capitolul 1  Ce noutăți prezintă Windows 2000 Professional  7

Capitolul 2  Trecerea la Windows 2000  14

Partea a II-a  Personalizarea mediului  19

Capitolul 3  Personalizarea meniului Start  19

Capitolul 4  Personalizarea suprafeței de lucru  33

Capitolul 5  Personalizarea programului Windows Explorer  63

Capitolul 6  Alte personalizări  80

Capitolul 7  Utilizarea caracteristicilor de accesibilitate  95

Partea a III-a  Gestionarea documentelor  113

Capitolul 8  Utilizarea programului Windows Explorer  113

Capitolul 9  Utilizarea și partajarea fișierelor în rețea  140

Capitolul 10  Lucrul off-line  155

Capitolul 11  Căutarea fișierelor și dosarelor  165

Capitolul 12  Tipărirea  173

Capitolul 13  Instalarea și utilizarea fonturilor  187

Partea a IV-a  Gestionarea programelor  201

Capitolul 14  Rularea programelor  201

Capitolul 15  Instalarea și eliminarea programelor și componentelor de sistem  207

Partea a V-a  Partajarea informațiilor și comunicarea  212

Capitolul 16  Realizarea conexiunilor  212

Capitolul 17  Folosirea aplicației Address Book  237

Capitolul 18  Utilizarea programului Internet Explorer  252

Capitolul 19  Utilizarea programului Outlook Express  301

Capitolul 20  Expedierea și recepționarea faxurilor  341

Capitolul 21  Utilizarea caracteristicii NetMeeting  358

Capitolul 22  Utilizarea caracteristicii Phone Dialer  376

Capitolul 23  Utilizarea caracteristicii HyperTerminal  387

Partea a VI-a  Gestionarea componentelor hardware  398

Capitolul 24  Instalarea și configurarea componentelor hardware  398

Capitolul 25  Gestionarea dispozitivelor și driverelor  420

Capitolul 26  Gestionarea consumului de energie  431

Partea a VII-a  Sistemul de securitate și administrarea  440

Capitolul 27  Implementarea sistemului de securitate în Windows 2000  440

Capitolul 28  Folosirea sistemului de securitate în NTFS  460

Partea a VIII-a  Întreținerea și optimizarea  477

Capitolul 29  Protejarea datelor prin copii de siguranță  477

Capitolul 30  Lucrul cu Registry  501

Capitolul 31  Optimizare, întreținere și rezolvarea problemelor  512

Capitolul 32  Monitorizarea sistemului de calcul  528

Partea a IX-a  Folosirea programelor auxiliare  541

Capitolul 33  Scrierea în Notepad și în WordPad  541

Capitolul 34  Desenarea în programul Paint  563

Capitolul 35  Operații de calcul numeric  588

Capitolul 36  Utilizarea accesoriilor multimedia  597

Capitolul 37  Manipularea faxurilor și a imaginilor cu Imaging  609

Capitolul 38  Jocurile pe calculator  621

Anexe  Pentru utilizatorii începători ai mediului Windows  633

Anexa A  Instalarea sistemului de operare Windows 2000  633

Anexa B  Deschiderea și închiderea sesiunilor de lucru  646

Anexa C  Prezentarea elementelor de bază  654

Anexa D  Decuparea, lipirea, înglobarea și legarea  667

Index  679

 

Partea I

Introducere în Windows 2000 Professional

 

Capitolul 1  Ce noutăți prezintă Windows 2000 Professional  7

Capitolul 2  Trecerea la Windows 2000  14

 

Capitolul 1

Ce noutăți prezintă Windows 2000 Professional

 

De la prima sa apariție, în 1993, Windows NT a fost cel mai puternic sistem de operare din domeniu, versiunea de Windows cea mai preferată de programatori, administratori de rețea, de mulți utilizatori „de forță" și de cei care rulau aplicații în domenii cu grad mare de risc. Cu toate acestea, până acum, ca răspuns la îmbunătățirea fiabilității și securității, utilizatorii de Windows NT trebuiau să renunțe la un anumit grad de confort și la multifuncționalitate. De exemplu, din cauza lipsei suportului pentru standardul Plug and Play mulți spuneau, pe bună dreptate, că Windows NT 4 nu este așa de simplu de utilizat și administrat ca Windows 98. Iar din cauză că accepta un domeniu mai restrâns de hardware multimedia decât Windows 98, a fost perceput de mulți ca fiind cel mai puțin captivant dintre cele două importante sisteme de operare Microsoft.

O dată cu Windows 2000 totul se schimbă. Pe lângă modificarea radicală a numelui, Microsoft a dat sistemului de operare de nivel industrial o interfață prietenoasă, simplitatea de configurare specifică sistemului Windows 98, un suport hardware mai cuprinzător, o execuție superioară și multe altele. Pe scurt, Windows 2000 combină puterea de captivare și utilitatea programului Windows 98 cu tradiționalele puncte forte ale lui Windows NT - stabilitate și securitate.

Acest capitol face o trecere în revistă a caracteristicilor noi din Windows 2000 și referiri la capitolele în care puteți găsi relatări mai detaliate privitoare la acestea.

 

O interfață de utilizator mai simplă

Windows 2000 încorporează schimbări majore de design care-i simplifică utilizarea. Meniurile personalizate reduc zăpăceala din meniul Start. Barele de unelte de pe suprafața de lucru personalizabile și dosarul standard pentru stocarea documentelor permit utilizatorilor un acces mai rapid la programele și documentele de care au nevoie în mod regulat. Alte modificări determină simplificarea configurării de rețea și a conexiunilor la Internet, instalarea și configurarea imprimantelor și utilizarea sistemului Windows pe calculatoarele portabile.

 

Meniuri personalizate

În cazul în care vă hotărâți să folosiți meniurile personalizate opționale din Windows 2000, meniul Start afișează numai acele elemente pe care le folosiți cel mai des. Sistemul vă monitorizează în mod continuu opțiunile de meniu, afișând elementele pe care le folosiți și ascunzându-le pe cele pe care nu le folosiți. Pentru a ajunge la un element de meniu pe care nu l-ați mai folosit de mult, așteptați un moment sau executați clic pe săgeata din partea de jos a meniului; în ambele cazuri, se desfășoară întregul meniu. Meniurile personalizate sunt tratate în capitolul 3, „Personalizarea meniului Start".

O altă îmbunătățire utilă a meniului Start vă permite să creați elemente de meniu expandabile pentru patru dosare de sistem: Control Panel, My Documents, Network and Dial-Up Connections și Printers. De exemplu, dacă optați pentru a face meniul Control Panel expandabil, aveți posibilitatea să ajungeți la o anumită secțiune din Control Panel direct din meniul Start, fără să mai trebuiască să deschideți mai întâi Control Panel. Despre aceasta și alte îmbunătățiri ale meniului Start se discută tot în capitolul 3.

 

Bare de unelte de pe suprafața de lucru personalizabile

Barele de unelte personalizabile din Windows 2000, asemeni îmbunătățirilor sistemului privitoare la meniul Start, sunt destinate asigurării unui acces mai simplu la programele, dosarele și documentele de care aveți nevoie zi de zi. Astfel, aveți posibilitatea de a adăuga scurtături pe bara de unelte prin tragerea lor din meniul Start sau din alt dosar, iar barele de unelte propriu-zise pot pluti undeva pe ecranul dumneavoastră sau pot fi ancorate pe bara de taskuri sau de oricare margine a ecranului. Barele de unelte de pe suprafața de lucru sunt descrise în capitolul 4, „Personalizarea suprafeței de lucru".

 

Modalități mai simple de lucru cu documente

Windows 2000 asigură câteva inovații care simplifică deschiderea și salvarea documentelor, găsirea documentelor pe care ați uitat unde le-ați stocat și localizarea documentelor pe baza conținutului lor.

 

My Documents și My Pictures

Asemenea sistemului Windows 98, Windows 2000 cuprinde un dosar de sistem numit My Documents, al cărui loc este pe ecran. Majoritatea aplicațiilor folosesc dosarul My Documents ca loc prestabilit pentru stocarea fișierelor nou create. Fiecare cont de utilizator dintr-un calculator are un dosar My Documents propriu, iar în cazul în care sunteți un utilizator care-și deschide sesiunea de lucru în cont de pe diverse calculatoare, veți vedea că Windows 2000 își amintește întotdeauna unde se află documentele dumneavoastră. (Dacă nu vă place locul în care se află documentele în mod curent, modificarea locului fizic la care este legat My Documents este foarte simplă.)

De asemenea, Windows 2000 cuprinde un dosar de sistem separat, denumit My Pictures care este destinat a fi locul de stocare prestabilit al tuturor tipurilor de documente de imagine. În cazul în care permiteți conținut Web în dosarele dumneavoastră (opțiune disponibilă din Windows Explorer), Windows 2000 furnizează dosarului My Pictures un șablon HTML comod care cuprinde un previzualizator de imagini. Previzualizatorul de imagini vă permite să vezi imaginile din My Pictures fără să mai fie nevoie să le deschideți în cadrul unei aplicații.

My Documents și My Pictures sunt descrise în capitolul 8, „Utilizarea programului Windows Explorer".

 

My Network Places

Versiunile Windows anterioare cuprindeau un dosar de sistem numit Network Neighborhood care vă permitea să răsfoiți conținutul serverelor de rețea. Windows 2000 înlocuiește acest dosar cu un altul, numit My Network Places (Locurile preferate din rețea). Această modificare aduce două avantaje principale: reduce confuzia prin scoaterea de la vizualizare (în mod prestabilit) a serverelor pe care le folosiți rar și vă dă posibilitatea să creați scurtături către destinațiile utilizate în mod frecvent, destinații care pot fi servere, dosare partajate, dosare Web din Internet sau din intranetul firmei dumneavoastră sau situri FTP. Cu My Network Places puteți căuta în continuare în întreaga rețea, în același mod ca și cu Network Neighborhood, dar My Network Places vă asigură un acces mult mai direct la siturile de care aveți nevoie în mod frecvent. My Network Places este descris în capitolul 9, „Utilizarea și partajarea fișierelor în rețea".

 

O unealtă de căutare integrată și un serviciu de indexare

Căutarea fișierelor în mediile de stocare locale și de rețea este mai simplă în Windows 2000 datorită unei caracteristici de căutare, care este complet integrată. Executarea unui clic pe butonul Search de pe bara de unelte Standard Buttons din Windows Explorer deschide un panou în partea stângă a dosarului curent. Aici puteți tasta descrierea fișierului sau dosarului pe care-l căutați. De asemenea, din acest panou de căutare puteți căuta calculatoare din rețeaua dumneavoastră, persoane din Internet sau din firma dumneavoastră și pagini Web. Accesarea noii caracteristici de căutare se face similar caracteristicii asemănătoare din Microsoft Internet Explorer; dacă însă v-ați obișnuit cu folosirea comenzii Find, care în versiunile mai vechi de Windows este cuprinsă în meniul Start, nu trebuie să vă schimbați obiceiul. Unealta Search este disponibilă și în meniul Start.

Pentru a vă ajuta să găsiți fișierele pe baza conținutului lor, Windows 2000 cuprinde un serviciu de indexare puternic, care operează în fundal în timpul când calculatorul dumneavoastră nu are altă ocupație. După crearea indexului, găsirea conținutului, chiar și în cazul unui hard-disc de mai mulți gigaocteți, reprezintă o sarcină acceptabilă ca durată și efort.

Capitolul 11, „Căutarea fișierelor și dosarelor", descrie noul mijloc de căutare și serviciul de indexare.

 

Casete de dialog îmbunătățite

Casetele de dialog standard Open și Save As din Windows 2000 au fost modernizate prin adăugarea barei de locuri (o coloană cu pictograme mari, în partea stângă a casetei de dialog) care asigură un acces rapid la cel mai recent utilizate documente, la dosarul My Documents, la dosarul Favorites și la My Network Places. Acum, deschiderea unui document care nu este asociat cu o aplicație (sau deschiderea documentului într-o altă aplicație decât cea cu care este asociat) este mai simplă datorită unei comenzi multifuncționale, Open With. După aplicarea comenzii Open With unui tip de document, aplicația folosită pentru deschiderea documentului respectiv devine disponibilă în meniul de scurtătură al documentului. Ca urmare aveți posibilitatea să asociați respectivul tip de document cu mai multe aplicații.

 

Simplificarea procesului de configurare

Una dintre cele mai importante îmbunătățiri din Windows 2000 o reprezintă suportul pentru standardul Plug and Play. Acum, în majoritatea cazurilor, la instalarea unui dispozitiv hardware nou, sistemul de operare detectează dispozitivul, îl configurează și instalează driverele de dispozitiv corespunzătoare în mod automat. Expertul Add/Remove Hardware Wizard, componentă a dosarului Control Panel, este disponibil pentru acele cazuri rare în care un dispozitiv nu este recunoscut și instalat corect, ca de exemplu, în cazul dispozitivelor mai vechi, fără posibilități Plug and Play. Instalarea de hardware în cazul lui Windows 2000 este tratată în capitolul 24, „Instalarea și configurarea componentelor hardware".

Realizarea conexiunilor de rețea, configurarea furnizorilor de servicii Internet, configurarea rețelelor virtuale private (virtual private network - VPN), configurarea sistemului dumneavoastră ca server de acces de la distanță și realizarea unei legături directe prin cablu cu alte calculatoare sunt mult mai simple în Windows 2000 datorită noului expert Network Connection Wizard. Despre acest expert puteți citi în capitolul 16, „Realizarea conexiunilor".

Pentru a simplifica și mai mult procesul de configurare, Windows 2000 cuprinde un expert modernizat, Add/Remove Programs Wizard și o unealtă sofisticată de instalare și întreținere a aplicațiilor, numită Windows Installer. Renovat, expertul ține statistici cu privire la cât de des folosiți programele pe care le-ați instalat, astfel că atunci când va trebui să dezinstalați ceva pentru a elibera spațiul de pe disc, veți ști la ce programe nu trebuie să renunțați. Dacă este folosit într-un mediu Active Directory, Windows Installer permite administratorilor să atribuie sau să publice aplicații pentru utilizatori. Atribuirea și publicarea reprezintă modalități de a pune aplicațiile la dispoziția utilizatorilor, astfel încât să fie instalate automat atunci când este nevoie de ele. Puteți citi mai multe cu privire la aceste caracteristici în capitolul 15, „Instalarea și eliminarea programelor și componentelor de sistem".

 

Suport mai bun pentru prelucrarea de date mobilă

Suportul pentru Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) (interfață de alimentare și configurare avansată) și caracteristica inovatoare de fișiere off-line fac din Windows 2000 cea mai puternică platformă Microsoft pentru prelucrarea de date mobilă. ACPI asigură un control mai mare asupra consumului de energie, permițându-vă să măriți durata de viață a bateriilor calculatorului dumneavoastră. (Pe sistemele care nu dispun de hardware-ul indispensabil pentru ACPI, Windows 2000 acceptă mai vechiul standard Advanced Power Management (gestionarea avansată a consumului).

Fișierele off-line, în esență o înlocuire a caracteristicii Briefcase din Windows NT, vă permit să lucrați cu copii locale ale fișierelor de rețea și paginilor Web în timp ce sunteți deconectat de la rețea. (Caracteristica Briefcase face parte în continuare din Windows 2000 deoarece este utilă în anumite circumstanțe.) La reconectare, Synchronization Manager (gestionarul de sincronizare) sincronizează modificările făcute copiilor off-line și on-line.

Gestionarea consumului este discutată în capitolul 26, „Gestionarea consumului de energie". Mai multe informații cu privire la utilizarea fișierelor off-line și la Synchronization Manager puteți găsi în capitolul 10, „Lucrul off-line".

 

Suport îmbunătățit pentru imprimante și alte dispozitive de tipărire

În Windows 2000, o inovație majoră cu privire la tipărire o reprezintă suportul pentru protocolul Internet Printing Protocol (IPP) (protocolul de tipărire din Internet). Cu IPP aveți posibilitatea să tipăriți la imprimante din Internet prin intermediul adreselor IP. Pe lângă faptul că, la nevoie, vă ajută să profitați de caracteristicile de tipărire ale birourilor de servicii speciale, tipărirea prin Internet reprezintă o alternativă excelentă la fax și e-mail. Tipărirea prin Internet este tratată în capitolul 12, „Tipărirea".

De asemenea, Windows 2000 introduce suportul pentru standardul Imaging Color Management 2 (ICM). Standardul ICM asigură o legătură de comunicații între dispozitivele hardware și programele care reproduc culoarea. Acest standard mapează culorile între dispozitive, asigurând interpretarea cu precizie a culorilor imaginii originale de către un dispozitiv de intrare (cum ar fi un scaner sau un aparat foto digital), afișarea pe monitor și tipărirea pe hârtie sau salvarea în format electronic. Standardul ICM este descris în capitolul 6, „Alte personalizări".

În plus, Windows 2000 încorporează o tehnologie de font scalabil numită OpenType. OpenType, un super set al tehnologiei TrueType inclusă în Windows NT 4, lucrează cu fonturile TrueType și Type 1 (fonturi destinate a fi folosite în dispozitivele de ieșire PostScript) dintr-un registru unificat, permițându-vă să instalați un set de fonturi Type 1 în Windows 2000 și apoi să le gestionați și să le utilizați în același mod în care gestionați și utilizați și restul bibliotecii de fonturi. Suportul pentru fonturi este descris în capitolul 13, „Instalarea și utilizarea fonturilor".

 

Execuție mai rapidă

Windows 2000 încorporează modificări arhitecturale care asigură un multitasking mai rafinat și un suport mai bun pentru sistemele cu mai multă memorie și sistemele multiprocesor. Ca urmare a acestor modificări, cei mai mulți utilizatori vor observa îmbunătățirea timpilor de răspuns.

În plus, acum Windows 2000 acceptă atât sistemul de fișiere FAT32 care a fost popularizat de Windows 98 cât și versiunea 5 a sistemului de fișiere NTFS. (Este acceptat și vechiul sistem de fișiere FAT16.) FAT32 permite o mult mai eficientă utilizare a hard-discurilor mari, păstrând totodată o compatibilitate totală cu Windows 98. NTFS oferă numeroase avantaje, inclusiv securitatea avansată a fișierelor și posibilitatea de a cripta sau compresa automat, în mod individual, fișiere și dosare.

Ca o îmbunătățire suplimentară a performanțelor, Windows 2000 conține un utilitar de defragmentare a discului; de acum încolo pentru optimizarea elementară a discului nu mai este nevoie să achiziționați un instrument de la un producător terț. Programul de defragmentare, pe care-l puteți folosi pentru volumele FAT32, FAT16 sau NTFS, reorganizează spațiul de stocare de pe hard-disc astfel încât fișierele să se afle în sectoare învecinate, îmbunătățindu-se astfel timpul de acces la fișiere.

Capitolul 28, „Utilizarea sistemului de securitate în NTFS", tratează opțiunile sistemului de fișiere din Windows 2000 iar capitolul 31, „Optimizarea, întreținerea și rezolvarea problemelor", oferă informații cu privire la defragmentarea discului.

 

Un mediu și mai stabil

Windows Installer, menționat mai devreme în acest capitol, nu numai că simplifică instalarea de către administratorii de sistem a aplicațiilor pe suprafața de lucru a utilizatorilor, ci, totodată, face din Windows 2000 un mediu de operare mai stabil. Installer ține evidența dependențelor pentru componentele de aplicații și de sistem. În cazul în care atunci când încercați să rulați o aplicație sau un utilitar este vătămată o componentă importantă a aplicației sau utilitarului de sistem respectiv, Windows Installer repară automat componenta respectivă.

De asemenea, stabilitatea lui Windows 2000 este îmbunătățită prin semnarea driverelor de dispozitiv. Microsoft adaugă o semnătură digitală codată fiecărui driver din componența sistemului de operare. Semnătura digitală vă dă certitudinea că driverul a trecut testele Microsoft pentru controlul calității și că de atunci încoace nu a fost altert.  S-ar putea ca unii vânzători de drivere să nu semneze digital driverele, dar dumneavoastră puteți configura Windows 2000 astfel încât să accepte numai driverele semnate sau, în cazul în care sunteți pe punctul de a instala un driver nesemnat, să vă înștiințeze despre acest aspect.

 

Suport pentru noile standarde pentru hardware

Pe lângă implementarea standardului ACPI de gestionare a consumului de energie, Windows 2000 acceptă o mulțime de noi și importante standarde pentru hardware, inclusiv:

• Universal serial bus (USB) (magistrală serială universală)

• IEEE 1394 (Firewire)

• DVD

• Unități de disc Zip

Sistemul de operare cuprinde un elegant player DVD, care vă permite să reproduceți filme de înaltă calitate pe ecranul calculatorului dumneavoastră. Despre player-ul DVD găsiți mai multe informații în capitolul 36, „Utilizarea accesoriilor multimedia".

 

Un mediu îmbunătățit pentru jocuri

În sfârșit, pentru cei care folosesc calculatoarele atât ca distracție cât și pentru afaceri, Windows 2000 aduce platformei Windows NT un suport robust pentru jocuri și multimedia. Suportul sistemului de operare pentru DirectX - un set de interfețe de programare a aplicațiilor (application programming interfaces - APIs) care permite comunicații mai rapide între programe și dispozitivele hardware - semnifică faptul că Windows 2000 poate rula multe jocuri de mare performanță cu aceeași agilitate ca Windows 98. Și, la fel ca Windows 98, Windows 2000 vă permite să împărțiți ecranul pe mai multe monitoare, oferindu-vă realmente spațiu de ecran nelimitat. Despre utilizarea mai multor monitoare puteți citi în capitolul 4, „Personalizarea suprafeței de lucru".

S-ar putea ca la început pentru Windows 2000 să fie disponibile mai puține jocuri decât pentru Windows 98, dar să vă așteptați la o creștere constantă a acestora. În sfârșit, în Windows 2000 platforma NT este atât loc de joacă cât și de muncă.

 

Capitolul 2

Trecerea la Windows 2000

În cazul în care treceți de la Microsoft Windows NT la Windows 2000, veți vedea că în Windows 2000 anumite caracteristici familiare au fost redenumite sau reamplasate. De asemenea, veți vedea că și alte părți ale sistemului de operare au fost fie înlocuite, fie complet restructurate. De exemplu, funcționalitatea servită prin My Briefcase în Windows NT, în Windows 2000 a fost în mare măsură înlocuită de o caracteristică nouă de fișiere off-line iar Windows 2000 Phone Dialer este o aplicație cu totul nouă.

În schimb, dacă treceți de la Windows 98, veți avea mai puțin de învățat în ceea ce privește interfața de utilizator. De exemplu, deja cunoașteți dosarul My Documents. Însă unele unelte, altădată familiare, apar în alt loc sau au nume noi. Bineînțeles, veți învăța și lucruri noi, respectiv despre conturile de utilizator și cerințele de securitate din Windows 2000.

În acest capitol, vom enumera o parte a noutăților care vă așteaptă ca utilizator care face o modernizare și vă îndrumă către capitolele relevante din această carte.

 

Caracteristici redenumite sau reamplasate

În continuare, sunt prezentate în ordine alfabetică caracteristicile redenumite sau reamplasate din Windows 2000.

 

Character Map (capitolul 13)

Utilitarul Character Map apare în alt loc. Deschideți meniul Start și alegeți Programs, Accessories, System Tools, Character Map.

 

Devices (capitolul 25)

Devices din Windows NT 4 (în Control Panel) a fost înlocuit de Device Manager, o unealtă comparabilă cu Device Manager din Windows 98. Pentru a ajunge la Device Manager, deschideți meniul Start și apoi alegeți Settings, Control Panel, System. Executați clic pe eticheta Hardware și apoi executați clic pe Device Manager. Sau, executați clic-dreapta pe My Computer de pe ecran și alegeți Manage din meniul rapid. În panoul din dreapta din Computer Management, selectați Device Manager.

 

Dial-Up Networking (capitolul 16)

În Windows 2000 nu mai găsim dosarul Dial-Up Networking din Windows NT 4 și Windows 98. În locul lui se află dosarul Network And Dial-Up Connections. Pentru a ajunge la această caracteristică, deschideți meniul Start și alegeți Settings, Network And Dial-Up Connections.

 

Favorites (capitolul 3)

Submeniul Favorites nu mai apare în meniul Start în mod implicit. Pentru a-l adăuga în meniul Start, deschideți meniul Start și alegeți Settings, Taskbar & Start Menu. Executați clic pe eticheta Advanced și apoi selectați Display Favorites din lista Start Menu Settings.

 

Find (capitolul 11)

În Windows 2000, comanda Find din Windows NT 4 și Windows 98 a fost redenumită Search. La ea puteți ajunge din bara de unelte Standard Buttons din Windows Explorer sau din meniul Start.

 

Log Off (capitolul 3)

Comanda Log Off (închiderea sesiunii de lucru) nu mai apare în meniul Start în mod implicit. Pentru a o face să fie prezentă, deschideți meniul Start și alegeți Settings, Taskbar & Start Menu. Executați clic pe eticheta Advanced și apoi selectați Display Logoff din lista Start Menu Settings.

 

Media Player (capitolul 36)

Media Player a fost redenumit Windows Media Player și a fost mutat într-un nou loc din meniu. Îl găsiți dacă deschideți meniul Start și alegeți Programs, Accessories, Entertainment.

 

Modems (capitolul 24)

Modems din Control Panel din Windows NT 4 și Windows 98 are un nume nou. În Windows 2000 se numește Phone And Modem Options - dar se află în continuare în Control Panel.

 

Multimedia (capitolul 24)

Și Multimedia din Control Panel a fost redenumit - se numește Sounds And Multimedia.

 

Network Neighborhood (capitolul 9)

În Windows 2000, Network Neighborhood a devenit My Network Places. După cum este descris în capitolul 9, acest dosar de răsfoire a rețelei a fost reproiectat, astfel încât să puteți vedea mult mai ușor numai obiectele de rețea pe care le folosiți în mod obișnuit.

 

Network Settings (capitolele 16 și 25)

Funcționalitatea caracteristicii Network din Control Panel din Windows NT 4 și Windows 98 a fost distribuită mai multor componente ale interfeței de utilizator din Windows 2000. Pentru a configura adaptorii de rețea folosiți Device Manager. (Vedeți Devices, mai devreme în acest capitol.) Pentru a configura asocierile, protocoalele și serviciile de rețea, folosiți dosarul Network And Dial-Up Connections. (Deschideți meniul Start și alegeți Settings, Network And Dial-Up Connections.) Pentru a vă schimba identificarea de rețea (numele după care calculatorul dumneavoastră este cunoscut de celelalte calculatoare din rețea), deschideți meniul Start și alegeți Settings, Control Panel, System. Apoi executați clic pe eticheta Network Identification.

 

Passwords (capitolul 27)

Control Panel din Windows 2000 nu conține un program Passwords. Pentru a vă modifica parola personală, apăsați pe Ctrl+Alt+Del. Apoi executați clic pe Change Password. (Users And Passwords din Control Panel permite numai membrilor grupului Administrator să schimbe parolele.)

 

Power Management (capitolul 26)

În Windows 2000, Power Management din Control Panel din Windows NT 4 și Windows 98 a fost redenumit Power Options și se află tot în Control Panel.

 

Printers Folder (capitolul 12)

În Windows 2000, pentru a deschide dosarul Printers deschideți meniul Start și alegeți Settings, Printers.

 

Regional Settings (capitolul 6)

Regional Settings din Control Panel din Windows NT 4 și Windows 98 a fost redenumit Regional Options.

 

Sound Recorder (capitolul 36)

În Windows 2000, programul Sound Recorder se află în meniul Entertainment. Deschideți meniul Start și alegeți Programs, Accessories, Entertainment.

 

Sounds (capitolul 6)

Sounds din Control Panel din Windows NT 4 și Windows 98 a fost redenumit Sounds And Multimedia.

 

Taskbar (capitolul 4)

În Windows 2000, pentru a personaliza bara de taskuri deschideți meniul Start și alegeți Settings, Taskbar & Start Menu.

 

User Manager (capitolul 27)

În Windows 2000, funcționalitatea caracteristicii User Manager din Windows NT 4 poate fi găsită în Local Users And Groups. Pentru a ajunge acolo, executați clic-dreapta pe My Computer și alegeți Manage din meniul rapid. În panoul din dreapta din Computer Management, selectați Local Users And Groups.

 

Users (capitolul 27)

În Windows 2000, Users din Control Panel din Windows NT 4 a fost redenumit Users And Passwords.

 

Volume Control (capitolele 6 și 36)

În Windows 2000, Volume Control se află în meniul Entertainment. Deschideți meniul Start și alegeți Programs Accessories, Entertainment.

Windows Explorer (capitolele 5 și 8)

În Windows 2000, Windows Explorer se află în meniul Accessories. Deschideți meniul Start și alegeți Programs, Accessories.

 

Caracteristici noi

În continare, în ordine alfabetică, sunt prezentate caracteristicile noi sau complet restructurate din Windows 2000.

 

Adding and Removing Hardware (capitolul 24)

În Windows 2000, datorită caracteristicii Plug and Play și a noului expert Add/Remove Wizard, adăugarea și eliminarea de hardware este simplă. Expertul se află în Control Panel. Deschideți meniul Start și alegeți Settings, Control Panel, Add/Remove Hardware.

 

CD Player și DVD Player (capitolul 36)

Windows 2000 cuprinde caracteristica renovată CD Player, care a fost introdusă în Windows 98 Second Edition, și DVD Player. Ambele se află în meniul Entertainment. Deschideți meniul Start și alegeți Programs, Accessories, Entertainment.

 

DriveSpace Agent (capitolul 31)

Windows 2000 nu acceptă DriveSpace sau alte terțe programe de compresare a discului. Puteți compresa fișierele și dosarele în volume NTFS prin intermediul propriilor lor casete de dialog de proprietăți.

 

Inbox (capitolul 19)

Windows Messaging, componentă a programului Windows NT, a fost complet înlocuită de Microsoft Outlook Express - de aceea, pe suprafața de lucru nu veți mai vedea caracteristica Inbox. Outlook Express este atât program client pentru e-mail cât și program cititor de grupuri de informare (newsreader) din Internet.

 

My Briefcase (capitolul 10)

În Windows 2000, My Briefcase a fost redenumit Briefcase și a fost înlocuit în mare măsură de noile posibilități ale fișierelor off-line.

 

Phone Dialer (capitolul 22)

Windows 2000 are un program Phone Dialer complet nou. Pentru a-l rula, deschideți meniul Start și alegeți Programs, Accessories, Communications, Phone Dialer.

 

Scheduled Tasks (capitolul 14)

În Windows 2000, pentru a crea, edita sau șterge o sarcină planificată, deschideți Control Panel și alegeți Scheduled Tasks.

 

Dacă treceți de la Windows 9.x

Dacă sunteți un veteran al lucrului cu Windows 95 sau 98, iar Windows 2000 reprezintă prima aventură pe platforma NT, probabil că doriți să începeți prin a vă familiariza cu procedurile sistemului de deschidere și închidere a sesiunii de lucru (vezi Anexa B, „Deschiderea și închiderea sesiunilor de lucru"). Un al doilea pas recomandat pentru orientarea dumneavoastră ar fi capitolul 28, „Folosirea sistemului de securitate în NTFS", care explică opțiunile sistemului de fișiere disponibil în Windows 2000 și avantajele speciale conferite de sistemul de fișiere NTFS.

În încheiere, indiferent dacă sunteți sau nu responsabil de configurarea conturilor de utilizator çi a parametrilor de securitate, trebuie să înțelegeți cum se lucrează cu aceste chestiuni în Windows 2000. Veți găsi materiale relevante în capitolul 27, „Implementarea sistemului de securitate în Windows 2000".

SUS        VREAU SA CUMPAR ACUM ACEASTA CARTE